Flexijob of bijverdienen in XXI

Heb je al een job of ben je gepensioneerd, maar wil je toch nog een extra inkomen zonder belasting te betalen? Denk dan eens aan een flexi-baan in de horeca of in de kleinhandel. Vanaf 15 juli 2018 is het  mogelijk om onder bepaalde  tot € 6130,00 bij te verdienen per jaar. Hierover hoeft u dan geen belastingen of sociale bijdragen te betalen. Er zitten wel enkele voorwaarden aan vast onbelast bijverdienen

Hoe rijk waren we in 1950 en hoe doen we het nu?


Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat we nu meer verdienen dan zeventig jaar geleden. Een docent economie aan de universiteit van Oxford, Max Roser, beweert dat het gemiddelde inkomen zo’n 4,4 keer hoger ligt dan 1950. In 1950 verdiende een werknemer met een doorsnee-inkomen zo’n 3.300 dollar op jaarbasis. Nu verdient een gemiddelde aardbewoner ongeveer 15.000 dollar op jaarbasis, dus iedereen is rijker dan een werknemer uit Amerika in 1950. De omstandigheden van toen zijn anders dan nu. Het aantal mensen op de wereld is van 2,5 miljard gestegen naar 7,5 miljard. Als deze toenamen niet was gebeurd, dan waren we niet veel rijker dan een Amerikaan uit 1950. We kunnen nu zeggen dat de wereldeconomie gestegen is met een factor 13, omdat het inkomen 4,4 keer hoger ligt en de wereldbevolking keer drie is gestegen.

Is iedereen even rijk?


Dat het inkomen 4,4 keer gestegen is, wilt niet zeggen dat iedereen meteen meer verdient. De Aziaten maken veel winst en profiteren het meest van de globalisering. Belgiƫ doet het ook niet verkeerd met een gemiddelde stijging van 5,7 keer. Dat is beter dan het gemiddelde van 4,4. Echter, er zijn ook genoeg landen die een lager inkomen heeft. Meerdere landen in Afrika heeft misschien wel een stijging van het inkomen, maar als de inflatie meegerekend wordt, zien we toch dat er een daling is. Zij hebben geen winst of profijt kunnen boeken met de globalisering en de inkomensgelijkheid is toegenomen.

Daling inkomen betekent?


De gevolgen van een laag inkomen heeft dramatische gevolgen. De bevolking heeft een lagere levensverwachting, want er is geen geld voor het juiste zorg. Ze lopen meer risico’s op ziektes. Als we het hebben over het onderwijs moeten we waarschijnlijk begrijpen waarom het niet is wat het moet zijn of het er gewoon niet is. Het grootste probleem blijft voeding en wie zijn maag niet gevuld krijgt, kan moeilijk investeren in onderwijs of de economie.

Reacties