Straat zonder haat

 

 Haat kan geen misdrijf zijn. Ik haat bijvoorbeeld het communisme en Hitler. Hoe kan je nu het aanzetten tot iets dat niet strafbaar is, strafbaar stellen?
‘De drempel ligt bij het oproepen tot geweld', zegt voorzitter Bart De Wever.
Beelden: De Zevende Dag

Ik ben akkoord dat we onze mening vrij zouden moeten kunnen uiten zonder na te denken of bang te zijn voor gerechtelijke vervolging. Vooral als men geen slechte intenties heeft. Maar geweld gaat vaak gepaard met haat  en het is moeilijk om hierin grenzen te trekken. Haat is bij veel mensen vaak de eerste stap naar geweld.


Ik ben van mening dat dit tot uitspraken kan leiden zoals de blanke buitenlander die zegt: “Ik haat racisme en ik haat negertjes.”. Dat is juist het probleem dat men probeert te voorkomen. De emotie ‘haat’ is een sterke emotie die vaak de aanzetting is tot geweld dat strafbaar is. Dus online via sociale media of offline: boodschappen die aanzetten tot haat, discriminatie en geweld zijn strafbaar. Aanzetten tot haat = aanzetten tot geweld, want statistisch gezien is dit in de praktijk inderdaad zo. Haat eindigt in geweld en discriminatie.

Niemand wordt geboren met haat voor een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof. Een mens leert haten. Als we kunnen leren om te haten dan kunnen we ook leren om lief te hebben. Liefde komt gemakkelijker in ons hart dan haar tegenpool.

Het doel van het bestuderen van de geschiedenis is niet om het menselijk handelen te bespotten, noch om erover te huilen of om het te haten, maar om het te begrijpen en er hopelijk dan van te leren voor onze toekomst.

Geschiedenis leert ons dat het een korte weg is van vrees tot haat en de weg van haat tot geweld is nog korter. Rechters weten dit heel goed en nemen dikwijls gelijkaardige beslissingen. Dat is soms niet helemaal correct, maar in de praktijk is het vaak de betere oplossing.
Jammer genoeg heeft niet iedereen een goed besef van zijn emoties of kunnen zij deze niet zo mooi verwoorden als een politicus. Daarom worden hun woorden vaak door anderen verkeerd geïnterpreteerd volgens hun eigen ervaringen en inlevingsvermogen.

Haat en angst zijn middelen om iemand op korte termijn te beïnvloeden, maar over een langere periode heeft dit het tegenovergestelde effect.

Wie het hiermee eens is: like of deel. Ben je niet akkoord schrijf dan een reactie, want ook uw menig is belangrijk voor mij en anderen.
Zorg ervoor dat het zonder haat is, anders weet je het zelf al. :-)

 

Afbeelding om op een-shirt af te drukken.
 


Reacties