De Invloed op de extra inzet en prestaties van werknemers

Teams dynamisch en toch constant


Een van de grootste uitdagingen in de HR sector is het omgaan met personeelsverloop. Een team

werkt het efficiƫntst als iedereen goed op elkaar ingespeeld is en alle benodigde kennis in het team voorhanden is. Teams blijven vaak niet lang constant. Er kan een reorganisatie vanuit de directie komen waardoor een of meerdere leden van het team ontslagen worden. Het kan natuurlijk ook dat personeel zelf vertrekt. Als HR manager moet je ervoor zorgen dat de teams optimaal blijven presteren. Kennisoverdracht en een degelijk inwerkschema zijn key om dit te realiseren. Helaas blijkt in de praktijk dat de kennisoverdracht langzamer gaat dan de theorie voorspelt. Resultaat is dat het team slechter presteert. Je kunt het vergelijken met een voetbalteam. Je kunt 11 goede spelers in het veld hebben staan, maar als ze niet op elkaar ingespeeld zijn en een team vormen, zal het elftal weinig presteren. Je kunt pas kampioen worden als het team volledig op elkaar ingespeeld is.

Negatieve effecten verloop personeel


Ondernemingen, zowel grote als kleinere, lopen een aanzienlijk risico als goed ingewerkt en ter zake kundig personeel de organisatie verlaat. Met een opzegtermijn van 1 of 2 maanden is er, zeker bij verrekening van het openstaande verlof, te weinig tijd om de kennis over te dragen. Daar komt nog bij dat er wel iemand moet zijn om de kennis aan over te dragen. Een vervanger aannemen kost normaal gesproken te veel tijd. De kennis moet in de organisatie geborgd worden en vervolgens vanuit de organisatie overgedragen worden op de vervanger. Wanneer bijvoorbeeld een van de meest succesvolle sales managers de organisatie besluit te verlaten, dan leidt dit direct tot kosten. Er moet een wervingstraject voor een vervanger opgestart worden en de kennis van de sales manager moet, inclusief zijn netwerk, binnen de organisatie veilig gesteld worden. De organisatie zal hier tijd en dus geld aan moeten besteden. Daarnaast zal de sales manager tijdens zijn exit periode niet veel meer aan het directe resultaat kunnen bijdragen.

Risico's beheersbaar houden


Om de risico's van personeelsverloop zo klein mogelijk te houden, is strategisch personeelsbeleid essentieel. Dit is een taak van de HR-afdeling. HR moet continu op de hoogte zijn van wat er binnen het personeel speelt en voorbereid zijn door steeds de vraag "what if" te beantwoorden.

Reacties