Waarom zaken doen in Bulgarije?

Steeds meer internationale bedrijven kiezen voor Bulgarije. Ze verplaatsen hun complete bedrijf erheen of openen er een vestiging.

Hieronder leest u waarom het een verstandige keuze is om zaken te doen in Bulgarije. Bulgarije biedt u diverse zakelijke voordelen, waaronder lage belastingen, goedkoop vastgoed en lage loonkosten. Ook fijn: er zijn genoeg goed opgeleide vakspecialisten te vinden.

Aantrekkelijke belastingtarieven

Bulgarije hanteert zeer aantrekkelijke belastingtarieven:

• Personenbelasting bedraagt in België 37 tot 52%, in Bulgarije is dit slechts 10%.
• Vennootschapsbelasting bedraagt in België 28 tot 33,9%, in Bulgarije is dit slechts 10%.
• Dividendbelasting bedraagt in België 15 tot 25%, in Bulgarije is dit slechts 5%.

Het spreekt voor zich dat dit u enorm veel voordeel op kan leveren. Daarnaast is er zelfs nog meer belastingvoordeel. Hier leest u meer over onder het kopje betaalbare werknemers.

Zeer betaalbaar vastgoed


Als bedrijf of onderneming heeft u uiteraard ruimte nodig. Kantoorruimte, opslag, een andere pand of land. De kosten hiervoor lopen hoog op en zijn voor veel bedrijven de grootste kostenpost. Ook hierop kunt u in Bulgarije flink besparen.

De kosten voor het huren of kopen van vastgoed in Bulgarije zijn niet alleen laag in vergelijking met België en Nederland. Zelfs als u het vergelijkt met andere Oost-Europese landen (denk aan Hongarije, Roemenië, Polen) is het vastgoed in Bulgarije bijzonder voordelig.

Doordat u aanzienlijk kunt besparen op de grootste kostenpost, is er voor het zaken doen in Bulgarije een veel kleinere investering nodig.



Betaalbare werknemers

Arbeidskrachten zijn in Bulgarije opmerkelijk goedkoop. Zelfs goed opgeleide werknemers vindt u in Bulgarije tegen de laagste loonkosten in de Europese Unie. Ook zijn de arbeidsvoorwaarden er erg aantrekkelijk.

Om u een idee te geven: in 2012 was het gemiddelde maandsalaris in Bulgarije zo’n €350 (bron: Bulstat).

Bovendien levert het in dienst nemen van Bulgaars personeel u nog eens extra belastingvoordeel op. De Bulgaarse overheid wil het in dienst nemen van Bulgaarse arbeidskrachten namelijk aanmoedigen.

Opent u een vestiging in een regio met een hoge werkloosheid en neemt u Bulgaars personeel in dienst? Dan kunt u voor een periode van vijf jaar vrijstelling krijgen van het betalen van vennootschapsbelasting. Ook dit voordeel kan erg hoog oplopen.

Goed opgeleid personeel

Goedkope arbeidskrachten zijn uiteraard fijn, maar het werk dat ze leveren is uiteraard minstens net zo belangrijk. In Bulgarije is dit geen probleem. Er zijn verschillende grote universiteiten te vinden en een groot deel van de bevolking is hoog opgeleid. Hierdoor kunt u gemakkelijk voordelige vakspecialisten vinden.

Hoe scoort Bulgarije op de ranglijsten?
Bulgarije scoor goed op verschillende ranglijsten. Bijvoorbeeld:
• Het staat op de derde plaats als het gaat om het aantal gekwalificeerde IT-specialisten (bron: Amerikaanse ambassade).
• Het staat op de vierde plaats in de ranglijst van snelst groeiende economieën in Europa (bron: Europese Commissie).
• Het staat op de tweede plaats in de ranglijst van vestigingslanden voor internationale transport ondernemingen in Europa (bron: Europese Commissie).

 het percentage van de beroepers met een baan – is een van de belangrijkste sociale indicatoren voor het analyseren  van de arbeidsmarkt. Bulgarije heeft 3 de plaats na België een Oostenrijk.




Na de economische crisis in 2008 en de onrust in de eurozone is de arbeidsparticipatie weer begint goed te stijgen.  

Bron: https://europa.eu/european-union/about-eu/figures/economy_nl

De voordelen van zaken doen in Bulgarije

Bulgarije verwelkomt buitenlandse ondernemers graag om hun economische groei door te zetten. Dat levert u als ondernemer veel voordelen op. We zetten ze nog een keer kort op een rij:
• U betaalt in Bulgarije aanzienlijk minder belasting. Dit geldt voor personenbelasting, dividendbelasting en vennootschapsbelasting. Voor de vennootschapsbelasting kunt u zelfs vrijstelling krijgen voor een periode van vijf jaar.
• Vastgoed huren en kopen is in Bulgarije erg goedkoop.
• Arbeidskrachten zijn erg goedkoop.
• U kunt gemakkelijk goed opgeleide vakspecialisten vinden.

Meer weten?
Wilt u meer weten over ondernemen in Bulgarije? Of heeft u een andere vraag? Mijn collega's van Bulgarije adviseren u graag. Uiteraard geheel vrijblijvend.

investeren vastgoed immo bulgarije

Reacties