Doorgaan naar hoofdcontent

Investeren in Bulgarije

Zaken doen in Bulgarije biedt veel kansen, Zo kun je als inwoner van de Europese Unie zonder enige wettelijke belemmering een of meer woningen kopen in dat land. Aantrekkelijk, omdat zowel de verkoopbelasting als de notariskosten erg laag zijn, samen slechts 2,5 procent van de aankoopprijs. 

 Vastgoed Bulgarije


Niets ‘onder de tafel’

Nee, in Bulgarije gaat niets ‘onder de tafel’. Sterker nog; ga je naar de notaris in Bulgarije dan moet daar een officiële tolk bij aanwezig zijn. De tolk vertaalt de tekst in de akte voor je. Het is wel verstandig om je altijd bij te laten staan door een Bulgaarse advocaat, zeker bij het afsluiten van een voorlopige verkoopovereenkomst. De advocaat kun je inzetten voor de administratieve afhandeling – als bijvoorbeeld de registratie bij Bulstat- en niet steeds naar Bulgarije af hoeft te reizen. Ook een advocaat is allesbehalve duur met zo’n 1 procent van de aankooprijs.

Lage onroerend goed belasting

Investeren in Bulgarije is aantrekkelijk, ook al vanwege de lage onroerend goed belasting. Deze belasting is in Bulgarije nog geen 0,15 procent per jaar. Ook de kosten die je maakt voor het opladen van je afval zijn laag met 0,4 procent per jaar. Dit wordt overigens berekend aan de hand van de kadastrale waarde. En die waarde ligt lager dan de marktwaarde. Bulgarije kent verder geen vermogensbelasting, die zou je eventueel wel in je woonland moeten betalen.

Declareer je wereldinkomen in eigen land

Stel je koopt een of meerdere huizen in Bulgarije om de vervolgens te gaan verhuren. Je geeft dit dan aan bij de belasting in Bulgarije en betaalt ongeveer tien procent belasting. Vanwege een zogenaamd dubbelbelastingverdrag dat Bulgarije met Nederland (en België) heeft, wordt dit in eigen land verrekend. Je bent namelijk verplicht om je wereldinkomen te declareren aan de Nederlandse  of Belgische belastingdienst.

Geen meerwaardebelasting

In Bulgarije geldt geen meerwaardebelasting als je onroerend goed verkoopt. Wel geldt als voorwaarde dat je maximaal eens in de vijf jaar een verkoop tot stand brengt. Voldoe je niet aan deze voorwaarde, dan geldt een meerwaardebelasting van tien procent. In Bulgarije komt successierecht alleen in beeld op eigendommen die boven een waarde van 128.000 euro liggen. De belasting boven dat bedrag is overigens nul procent als sprake is van overerving door kinderen en echtgenoten.Laat het bedrijf de huizen kopen

Wat ook een mogelijkheid is, is om in Bulgarije een bedrijf te stichten en dat bedrijf de huizen te laten kopen. Vooral voor mensen van buiten de Europese Unie kan dit een interessante optie zijn. Alle belastingen worden dan door de onderneming gedragen. Bovendien zijn alle kosten aftrekbaar.

Naakt eigendom

Verkoop je in Bulgarije een woning, dan verkoop je met bouwrechten maar zonder de naakte eigendom van de gronden. Als buitenlander kun je in Bulgarije namelijk niet de eigenaar van de grond zijn, maar kun je wel het bouwrecht op de grond hebben. Als je kijkt naar appartementen dan is het dus geen probleem dat je geen eigenaar van de grond bent, want in feite koop je de eeuwige gebruiks- en bouwrechten. Voor huizen en bouwgronden ligt dat toch iets anders, want behalve bouw- en gebruiksrecht willen de kopers ook vaak het naakte eigendom op de grond, helemaal als sprake is van een relatief groot stuk grond waarop eventuele gebouwd kan worden. Wil je het naakte eigendom van gronden, dan dien je dus wel een Bulgaars bedrijf te stichten. Behalve vijfhonderd euro oprichtingskosten, kost je dit ook nog eens honderd euro voor een accountant die voor dit slapende bedrijf zonder activiteiten belastingaangifte doet. Voor 600 euro heb je dus een Bulgaars bedrijf en is ook het probleem rond de eigendom van gronden opgelost.

Geef de advocaat volmachten

Als je wilt kopen in Bulgarije, dan bezoek je in de meeste gevallen zelf het land. Dit is echter niet beslist noodzakelijk, want kopen zonder reizen is ook een optie. Dit kan overigens alleen via de Bulgaarse ambassade in eigen land of via de notaris, die daarvoor de Apostille procedure toepast. Wel heb je altijd een Bulgaarse advocaat nodig, die jij de specifieke volmachten geeft.

Verhuurrendement van zes procent

In Bulgarije is het verhuurrendement zo’n zes procent, althans in de regio Lozenets. De zogenaamde meerwaarde stijging van solide bouwwerken op goede locaties wordt geraamd op ongeveer vijftien procent. In Bulgarije geldt vanaf begin 2008 een zogenaamde flat tax van tien procent. Deze belasting heeft betrekking op personen en winsten van ondernemingen. De dividendbelasting in Bulgarije is vijf procent. Ook dit kan reden zijn om een permanent adres in Bulgarije te hebben om zo taks resident te kunnen worden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over ondernemen in Bulgarije? Of heeft u een andere vraag? Mijn collega's van Bulgarije adviseren u graag. Uiteraard geheel vrijblijvend.

Zie voorbeeld op mijn website over vastgoed in Bulgarije.
https://investeren-vastgoed-immo-bulgarije.propenda.be/

 investeren vastgoed bulgarije immoReacties

Populaire posts van deze blog

Het gevaar van een gameverslaving

Gamen staat gelijk aan drank, drugs, pillen en gokken. Het is niet mijn bedoeling om games te vernietigen, maar ik wil vrienden en kennissen wel bewust maken van hoe serieus en gevaarlijk een onschuldige bezigheid als gamen kan zijn. Volgens Druglijn staat het zelfs gelijk aan een drank-, drugs-, pillen- of gokverslaving. https://www.druglijn.be/drugs-abc/gamen/risicos In sommige gevallen is er daadwerkelijk sprake van een gameverslaving. Tot op heden wordt het nog niet officieel erkend als een psychiatrische stoornis, maar er vindt al wel wetenschappelijk onderzoek plaats. Bij elke verslaving geldt dat op een gegeven moment een bepaalde behoefte onweerstaanbaar wordt. 'Willen gamen' wordt dan ook een kwestie van 'moeten gamen'. Zelf ken ik een aantal mensen die in het verleden kampten met een gameverslaving. Ze zijn er invalide door geraakt. Te lang en te veel gamen kan een eerste stap zijn naar een mogelijke gameverslaving en psychiatrische stoornis als gevolg. W…

Voetbaltrainer gezocht in Antwerpen, voetbal trainer / coach worden? Gediplomeerde Jeugdtrainer?

Voor het seizoen 2020-2021 is K.Rupel Boom FC op zoek naar gemotiveerde jeugdopleiders om ons team te komen versterken in ons nieuwe project KRBFC 2.0 Waarom bij KRBFC jeugdopleider warden...
Je werkt binnen deze familiale club als "ONE TEAM" binnen onze vernieuwd structuur, omkadering & accommodatie (nieuwe kunstgrasvelden).De club biedt interne begeleiding, opleiding, ondersteuning & doorgroeimogelijkheden.We begeleiden spelers op interprovinciaal en/of regionale niveau en bieden hen spelplezier gecombineerd met een goede opleiding binnen een van onze ontwikkelingsfases 2v2/3v3/5v5/8v8/11v11Wil zoeken nu nog nieuwe collega's voor volgende leeftijden:
1x U7(3v3)1x U8 & U9(5v5)1x 12W (8v8 — Getuigschrift B)lx U14IP (Getuigschrift B/opleiding UEFA B)
Wens je wat meer informatie? neem contact op via: TVJO@krupelboomfc.be

Een van de nieuwigheden binnen de club onder KRBFC 2.0 kan je hierin mogelijk helpen die stap te zetten. Vanaf SZ20-21 wordt er een interne jeugds…

Het eerste vaccin tegen coronavirus ter wereld is geregistreerd in Rusland

MOSKOU, 11 augustus - RIA Novosti. 'S Werelds eerste vaccin tegen het coronavirus is geregistreerd in Rusland, maakte Vladimir Poetin bekend tijdens een bijeenkomst met overheidsfunctionarissen.
De president merkte op dat het medicijn effectief werkt, een stabiele immuniteit vormt en alle noodzakelijke controles heeft doorstaan. Het staatshoofd bedankte de specialisten voor hun werk en wenste succes aan de wetenschappers die aan andere vaccins werken.
Poetin gaf toe dat een van zijn dochters al was ingeënt.
"In die zin nam ze deel aan het experiment. Na de eerste vaccinatie was haar temperatuur 38, de volgende dag - 37 met een beetje - en dat is alles," zei hij.
Volgens hem is de temperatuur na de tweede injectie ook een beetje gestegen, maar nu voelt zijn dochter zich goed en zijn haar antilichaamtiters hoog. Wanneer begint de productieHet staatshoofd sprak de hoop uit dat de massaproductie van het vaccin in de nabije toekomst zal beginnen. Hij vroeg het hoofd van het minis…