Meetup over quantum computer Google, IBM in Digipolis Antwerpen

Digipolis Antwerpen heeft afgelopen donderdag 21 november 2019 een Meetup georganiseerd over quantum computers van Google, IBM en Microsoft.

Deevid de Meyer (QNTM / BrainJar - Cronos) schetste als eerste spreker een transparant beeld over wat quantum computing is. Ik vond het een artistieke pitch, vooral het stuk waarbij werd uitgelegd dat bit van quantum computing zijn waarde bepaald tijdens interpretatie. Het werd uitgelegd met een citaat van Richard Feynman: 'If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics.' Zoals ik zijn pitch interpreteer: Toeval is het meest waarschijnlijke, want bij onbepaalde input volgt er een waarschijnlijke uitput die statistisch gezien wordt als goed, beter of het allerbest.

Vervolgens sprak Armand JC Stekelenburg, Q Ambassador bij IBM. Hij vertelde over IBM quantum computer en besprak enkele use cases waar IBM Internationaal nu mee bezig is. Aan de hand van een demo kregen we een kijkje binnen echt werkende systemen, ter beschikking gesteld via IBM cloud.

Het geluid in de video kan beter, maar er is zonder microfoon gefilmd met een kleine GoPro die ik toevallig bij me had. Ik verzeker je dat het een spontane video is met boeiende content.

Interessante links:

https://www.ibm.com/quantum-computing/ Quantum computing voor de manier waarop u werkt. Produceer kwalitatief hoogstaand onderzoek en testideeën met behulp van geavanceerde software, systemen en hulpmiddelen voor kwantumontwikkeling. Werk samen met andere onderzoekers in ons netwerk die de grenzen van quantum computing verleggen.

http://qutip.org/ QuTiP is open-source software voor het simuleren van de dynamiek van open kwantumsystemen. De QuTiP-bibliotheek is afhankelijk van de uitstekende numerieke pakketten Numpy, Scipy en Cython. Bovendien wordt grafische uitvoer geleverd door Matplotlib.

https://github.com/Qiskit Een open-source framework voor het werken met kwantumcomputers op het niveau van pulsen, circuits en algoritmen.

https://ai.google/research/teams/applied-science/quantum/ Google AI Quantum bevordert quantumcomputing door quantumprocessors en nieuwe quantumalgoritmen te ontwikkelen om onderzoekers en ontwikkelaars te helpen bij het oplossen van theoretische en praktische problemen op korte termijn. We denken dat quantum computing ons zal helpen de innovaties van morgen te ontwikkelen, inclusief AI. Dat is de reden waarom we vandaag toegewijd zijn om speciale kwantumhardware en -software te bouwen.

Reacties