Omgangsvorm van solliciteren


Het positieve nieuws heb je gekregen en je mag op een sollicitatiegesprek komen. Ze waren enthousiast over jouw cv en de motivatiebrief, maar hoe ga je ze overtuigen op het gesprek. Met de juiste beleefdheidsvormen ben je een stapje voor. De meeste zaken zijn vanzelfsprekend en eenvoudig, maar toch worden ze soms over het hoofd gezien.


Wel of geen stevige handdruk?


De eerste indruk is natuurlijk zeer belangrijk. Blijf altijd de woordvoerder van de sollicitatiegesprek goed aankijken. De eerste handdruk is daarom ook van belang. De houding die de persoon ziet en voelt is een belangrijke factor voor het verloop van het gesprek. Maak duidelijk oogcontact en geef zeker geen slappe hand. Een stevige hand toont vastberadenheid en komen zelfverzekerd over. Zonder oogcontact en met een slappe hand toont weinig vertrouwen. Let natuurlijk ook op de keuze van jouw woorden. De persoon waarmee het sollicitatiegesprek plaatsvindt is waarschijnlijk iemand die hoger is geplaatst dan jij. Gebruik in eerste instantie ‘u’ en wanneer de persoon zelf aangeeft dat het niet hoeft stap je over op ‘jij’ of ‘je’.

Mobiel uit of op trillen?


Het gesprek is waarschijnlijk te belangrijk om een je telefoon op te nemen. Het is aangeraden om je mobiel volledig uit te zetten of geluid uit en op vliegtuigstand. Zo word je niet gestoord tijdens het gesprek. Het liefst laat je het ook achter in de auto. Neem je hem toch mee naar het gesprek, laat het dan achter in je jas of tas.

Hoe en wat drink je?


Het kan zijn dat het spannend is om een sollicitatiegesprek te voeren. Het is aangeraden om een slokje water te drinken als de spanning te hoog is. Hoeveel dorst je ook hebt, drink het nooit in 1 keer leeg. Neem altijd iets aan zonder bruis om oprispingen te voorkomen. Het kan ook zijn dat je geen behoefte hebt om iets te drinken. Als je toch iets aangeboden krijgt, neem dan een klein slokje en laat het staan op de tafel. Tafelmanieren komen hierbij ook kijken en dat kan een indruk achterlaten. Probeer het glas altijd netjes te pakken.

De sluiting


Het afscheid nemen is het laatste indruk dat je kan achterlaten bij de persoon. Grijp dat moment en geef altijd nog een hand en oogcontact. Geef aan dat je het gesprek fijn vond en dat je wacht op het resultaat. Bedank nog even de personen voor hun tijd en sluit het af met een brede glimlach.
Zoek je nog ontslagbrief voorbeeld of andere informatie en gemakkelijk manier om CV te maken?  Werk zoeken op vindazo is eenvoudig en snel. Zoek job van jouw leven op Vindazo of gewoon een bijverdienste. 



Reacties