Vrouwen in de raad van bestuur

Vrouwen in de raad van bestuur Bij beursgenoteerde ondernemingen is louter 10 procent van de leiding van het vrouwelijke geslacht. Als het aan de regering ligt, zullen in de raden van bestuur in het vervolg obligatorisch minstens een derde vrouwen gezeten zijn.


Deze obligatie van minimaal een derde vrouwen is van toepassing voor beursgenoteerde- en overheidsondernemingen. Een wettekst hiervoor is door de Kamercommissie handelsrecht geaccepteerd. Eenmaal wet, zal deze regeling over zes jaar in effect treden.
Bij overheidsondernemingen bestaat dit reglement overigens al sinds 2012.

Scheppen deze aantallen geen discriminatie tegenover mannen?

Mannen en andere onvertegenwoordigde partijen kunnen zich gediscrimineerd voelen omdat vrouwen een aantal voorrechten verwerven, zoals een automatische admissie tot de raad van bestuur.
"Doordat vrouwen wel danig onvertegenwoordigd zijn, kan het aantal van het een derde deel een manier zijn om de ongelijkheid te bestrijden. Maar het mag een objectieve beslissing niet in de weg staan. Het zal een tijdelijke maatregel moeten zijn, want volgens het gelijkheidsbeginsel moeten deze aantallen verdwijnen als de doelstelling is behaald. Rechtelijk gezien hoeft het geen probleem te zijn dat de wettekst geen afloopdatum bevat, als de wet maar continu wordt getoetst en ontbonden wordt op het moment dat er hetzelfde aantal vrouwen als mannen in de raden van bestuur zitten", aldus Stefaan Diels, advocaat arbeidsrecht bij Taylor Wessing.

De grootste wettelijke tegenwerping kan verschijnen bij de evaluatie van kandidaten voor de raad van bestuur; dit moet onpartijdig plaatsvinden. De Europese rechtspraak is heel expliciet over de rechten van de sollicitanten. Het belangrijkste is een objectieve inschatting van de verscheidene kandidaten. Er mag niet categorisch voor een genre worden gekozen. Wie zich gedupeerd voelt, kan zich dirigeren tot de rechtbank.

Deze aantallen zijn nog geen wet 
Hoewel de wettekst nog niet is doorgevoerd als wet, heeft de Kamercommissie handelsrecht wel ingestemd met een merendeel van CD&V, SP,A en Groen! aan de Vlaamse kant en PS, Ecolo en CDH aan de Franstalige kant. Open VLD en N-VA hebben grondige belemmeringen en willen de wettekst terugroepen.
Het project moet dus nog de voltallige assemblee van de Kamer als de Senaat doorgaan alvorens het een wet kan worden.
Vindazo Vacatures heeft tips voor werkzoekenden gepubliceerd. Zie tips op hun site: ontslagbrief werknemer, motivatiebrief schrijven, voorbeeld cv,


Reacties