Mag ik werkgerelateerde vervoer met mijn eigen vervoersmiddel weigeren?

 Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren. Indien het duidelijk in de arbeidsovereenkomst staat dat je zelfstandig jezelf moet kunnen verplaatsen voor je werk, kun je het eigenlijk niet weigeren.



Arbeidsovereenkomst

Als dit nergens in de arbeidsovereenkomst te vinden is, mag je gewoon aangeven dat je niet je eigen auto wilt gebruiken voor werkgerelateerde zaken. Het is wel duidelijk dat het slim is om goed de arbeidsvoorwaarden te kennen alvorens je ergens aan de slag zult gaan.

Wanneer krijg je een bedrijfsauto?
Als erg vaak naar verschillende plaatsen afreizen een onderdeel van je werk is, is jouw werkgever in sommige situaties verplicht je te voorzien van een bedrijfsauto. De Wet zegt dat jouw werkgever je moet voorzien van de benodigde middelen om je werk goed en veilig uit te kunnen voeren. Als dat een auto betreft, zal de werkgever dit moeten regelen voor je. Als de werkgever dit niet uit zichzelf doet, is er niets mis met hierom te vragen.

Reiskostenvergoeding
Stel dat je toch je auto gebruikt om jezelf te vervoeren voor werkgerelateerde zaken, zal dit alsnog gefinancierd kunnen worden door je werkgever. Je krijg dan namelijk een reiskostenvergoeding waarbij je een X aantal cent per kilometer krijgt vergoed. Je hoeft het dus niet voor niets te doen! Deze kosten worden boven op je loon uitgekeerd. Houd wel in je achterhoofd dat je werkgever hier niet toe verplicht is, als er niets is afgesproken over reiskostenvergoeding. Als dit niet is opgenomen in de arbeidsovereenkomst, kun je het echter nog wel proberen te vragen. Het is dus wel zaak dat je heel goed de arbeidsovereenkomst controleert! Deze afspraak is bovendien ook rechtsgeldig als hij mondeling is overeengekomen, onder de voorwaarde dat je kunt bewijzen dat je die afspraak hebt gemaakt. Je kunt dit doen door de afspraak daar en op dat moment samen te noteren en te ondertekenen.

Krijg je geen reiskostenvergoeding, kun je nog wel aftrek aanvragen bij de Belastingdienst tijdens de aangifte van de inkomstenbelasting. 

Voor welke voorwaarden hieraan vastzitten, kun je een kijkje nemen op de website van de Belastingdienst. Vindazo Vacatures heeft nog andere tips voor werknemers en werkzoekenden: cv maken, Sollicitatiebrief, ontslagbrief opstellen


Reacties