Hoe stel ik mijn cv op (3 type cv's)? Drie verschillende type cv's


Een cv is een overzichtelijke weergave van je ervaringen en vaardigheden. Er zijn verschillende type cv's. Zoals een chronologische cv, functioneel cv of een semi-functioneel cv.



1. Chronologisch cv
Een chronologisch cv komt het meeste voor. In een chronologische cv vindt een rangschikking op datum plaats van rubrieken zoals beroepservaringen of opleidingen. Hierbij kan je kiezen of je eerst je meest recente opleiding weergeeft en als laatste je eerste opleiding toont, of juist net andersom.

Voordelen
  • Dit type cv is eenvoudig leesbaar en makkelijk op te stellen.
  • Daarnaast komt het format van je cv veel overeen met de manier waarop sollicitatieformulieren van een bedrijf is opgesteld.
Nadelen
  • In dit type cv heb je weinig plek om extra nadruk te leggen op bepaalde vaardigheden.
  • Als je weinig beroepservaring hebt of je cv gaten bevat, dan valt dit onmiddellijk op.
2. Het functioneel cv
Een functioneel cv bestaat uit de rubrieken ervaring, kennis en competentie per domein en specifieke kenmerken. Alle weergegeven informatie dient gerelateerd te zijn aan de vereisten van de job waarvoor je solliciteert.

Voordeel
  • In een functioneel cv kan je je kwalificaties en vaardigheden beter benadrukken. Hierdoor kun je meer inspelen op de behoeften van de werkgever.
Nadeel
  • Helaas vragen werkgevers vaak toch nog om ook een extra sollicitatieformulier in te vullen. Dit sollicitatieformulier heeft meestal een format dat meer overeenkomt met een chronologisch cv.
3. Het semi-functioneel cv
Het semi-functioneel cv bundelt de voordelen van het chronologisch en functioneel cv. Dit type cv komt het meest volledig over bij de werkgever. Hierin krijgt de werkgever precieze informatie over de uitgeoefende functies, de plaats en het tijdstip. Door deze schrijfwijze kan je je prestaties aanpassen aan het verwachtingspatroon van de werkgever.


Automatisch matchen en screenen
Iedereen die solliciteert wil de beste en meest opvallende cv hebben. Hiervoor is een overzichtelijk, beknopt cv met exact de juiste zoekwoorden erin een pre. Naarmate een cv meer en betere zoekwoorden bevat, zal deze via een automatisch algoritme een hogere match krijgen en zal je daardoor sneller geselecteerd worden voor een sollicitatiegesprek. Om de match te vergroten gebruiken mensen vaak uitgebreide cv's. Helaas is een te uitgebreide cv vaak slechter leesbaar. Echter is een beknopte cv vaak niet aantrekkelijk, waardoor een match uitblijft.

Kortom, om te zorgen dat jouw cv het beste matcht is het belangrijk om het mechanisme zo in te stellen, dat het mechanisme met een enkel zoekwoord semantiek uitbreidt en automatisch selecteert. Helaas heeft dit mechanisme soms wel een nadeel. Zo worden mensen op deze nieuwe manier gelijkwaardig verdeeld in bepaalde categorieën. Dit kan verre van idealiter zijn voor bepaalde knelpuntberoepen.
Nog meer tips voor werkzoekenden op Vindazo: ontslagbrief opstellen, motivatiebrief voorbeeld, curriculum vitae voorbeeld


Reacties