De vergeten 2 stappen van de sollicitanten

De 2 essentiële stappen die vaak wordt vergeten door sollicitanten zijn het doen van je huiswerk en een bedankje toesturen. Deze twee stappen lijken heel simpel en vanzelfsprekend, maar toch worden ze vaak vergeten.

Het doen van je huiswerk. Stap 1!


Het is niet voldoende om alleen de vacature te lezen, te solliciteren en dan te verschijnen op het gesprek. Het is belangrijk om meer informatie te zoeken over het bedrijf, het werk dat je gaat doen, de personen waarmee het sollicitatiegesprek mee plaatsvindt. Het is ook belangrijk om je te voorbereiden op mogelijke vragen die gesteld gaan worden op het gesprek. Zorg ervoor om zo weinig mogelijk te hoeven denken over algemene vragen. Het is daarnaast essentieel om te weten waar de uitdagingen van het bedrijf liggen, wie de concurrenten zijn of wat hun visie is. Als jij jouw antwoorden daarop baseert levert dat punten op voor een betere indruk. Naast het bedrijf, is het ook belangrijk om te weten wie er tegenover jou zit. Wat is zijn functie? Via LinkedIn kan je al heel veel opzoeken over de persoon. Maak gebruik van Google! Het is een grote kans om meer te weten over de persoon om een gesprek fijn te voeren. Al deze informatie kan cruciaal zijn om een verschil te maken met andere sollicitanten. Voorbereid goed jouw cv precies voor deze werkgever en positie met juiste zoekwoorden die precies in vacature waren. 

Een bedankje voor het gesprek. Stap 2!


Het kan een beetje raar klinken om een bedankmail achteraf na het gesprek te sturen. Echter, dat is een belangrijke stap uit beleefdheid en het is een onderdeel van de sollicitatie. Naast een motivatiebrief een bedankmail is essentieel.  Stuur zeker geen standaard berichtje, die online ergens beschikbaar is. Bedank de persoon ten eerste voor zijn tijd die voor jou vrijgemaakt is. Citeer bepaalde zaken die besproken zijn en wat jou het meest heeft aangesproken. Dit is belangrijk om te doen, zodat de persoon herinnert wat jouw kwaliteiten zijn en jouw interesse voor de baan.

Deze twee stappen lijken simpel om te doen, maar toch worden ze vergeten. Het voorbereiden toont zekerheid aan en geen bedank berichtje sturen is een gemiste kans om nog een laatste indruk te geven over jezelf. Zie nog tips over ontslagbrief op Vindazo.  We hebben altijd nieuwe vacatures op onze site en nieuwe videos. 


Reacties