Verpleegkundige is een knelpuntberoep bij uitstek



Technische beroepen zijn niet de enigste knelpuntberoepen in Vlaanderen. Er is en enorm tekort aan verplegers en verpleegsters. Ook leerkracht secundair onderwijs staat hoog op de lijst.

Vacatures voor deze beroepen raken moeilijk ingevuld. Daarom dat er veel bedrijven gebruik maken van rekruteringsbedrijven om deze vacatures aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld Vindazo maakt op maat vacatures, volgt deze op en screent de kandidaten. Hierdoor zullen bedrijven van vooral zeer technische beroepen minder last hebben van leegstaande vacatures.


Bovenaan de lijst staat het beroep verpleegkundige. Niet alleen is er een tekort aan personeel, maar zal er ook nog gehandeld moeten worden met de vergrijzing. Waardoor er weer een heel wat werknemers op pensioen gaan. Het is dus een vicieuze cirkel en zal dus in de toekomst er niet op beteren. Van de 9000 vacatures voor verpleegkundigen zijn er nauwelijks 50% ingevuld. Dit wilt dus zeggen dat er een serieus vraagoverschot is.

Ook interessante feit dat Belgie en China staan voor een uitdagingen in de zorgsector. In de toekomst verouderen beide landen in hoge tempo. In 2030 wonen er in Belgie tweeen halff miljoen mensen van de tachtig jaar en ouder, in China zijn er dan meer dan driehonderd miljoen 60 plus. De generatie is dan nodig om daarvoor te zorgen.

Recente vacatures:

verpleegkundige, verzorgende, zorgkundige

Reacties