Verjonging op de Belgische arbeidsmarkt

De Belgische arbeidsmarkt is sinds vijf jaar voor de eerste keer verjongt. De gemiddelde leeftijd van werknemers in België is 41,4 jaar; bijna 11 maanden jonger dan afgelopen jaar. Deze daling in leeftijd is voornamelijk waar te nemen bij werknemers en bedienden, maar ook in alle instellingen, regio`s en branches. Hoofdzakelijk is dit te wijten aan de groei van jong personeel in een wassende arbeidsmarkt. De belangstelling naar jonge werknemers heeft voornamelijk te maken met de arbeidskrapte.

Uit begroting van HR- dienstverlener Acerta komt naar voren dat de doorsnee leeftijd van de Belgische werknemer tussen 2013 en 2017 steeds met enkele maanden is toegenomen. In 2018 daalde de gemiddelde leeftijd wederom; deze staat nu op 41,4 jaar oud. Hiermee zijn de werknemers net geen 11 maanden jonger dan de doorsnee leeftijd in 2017.

De mediaanleeftijd bedroeg in 2018 42 jaar, hoewel deze van 2015 tot en met 2017 43 jaar was. We kunnen dus duidelijk zien dat de mediaanleeftijd is afgenomen. Deze afname zien we echter op veel plaatsen; bij werknemers en bedienden, bij mannen én vrouwen, in de non-profit als in de winstsector, in alle provincies en regio`s.


Hoewel ook de non-profit sector verjongt, blijft deze toch de sector met de hoogst gemiddelde leeftijd van 43,2 jaar. Merkwaardig is dat de gemiddelde werknemer in het kleine bedrijf een stuk jonger is in gelijkenis met grote ondernemingen. In kleine bedrijven tot 10 mensen personeel is de doorsnee leeftijd 39,5 jaar, in bedrijven met meer dan 500 man personeel is de werknemer gemiddeld 43 jaar; een verschil van 3,5 jaar.

De afgelopen twee jaar is de arbeidsmarkt in België gegroeid. In 2018 was de toename van de werkverschaffing nog harder dan in 2017. De toename ontplooit zich voornamelijk langs de jongste zijde volgens de cijfers over leeftijdsverhoudingen; het gevolg hiervan is een verjonging op de arbeidsmarkt.

De betrekkelijke bijdrage van de jongeren onder de 35 jaar is in de periode 2017-2018 met 2,56 procent gestegen; van 29,4 naar 31,9 procent. Ongeveer voor deze werknemers zoveel Vacatures gepubliceerd op Vindazo. Niet te jong en toch kan goed aan de slag.

Hieruit kan worden geconcludeerd dat nagenoeg een op de drie werknemers in België jonger is dan 35 jaar.

Tips voor sollicitaties:

curriculum vitae, sollicitatiebrief opstellen, Ontslag nemen



Reacties