Emotionele intelligentie: Vraag verzesvoudigt door opkomst kunstmatige intelligentie en AI


Tegenwoordig automatiseren nieuwe technologieën meer en meer traditionele en routinematige taken. Leidinggevenden en medewerkers erkennen nu dat vaardigheden op basis van emotionele intelligentie (EI), zoals zelfbewustzijn, sociaal bewustzijn, zelfmanagement en relatiebeheer, steeds belangrijker worden voor het behalen van succes.

De vraag naar EI-vaardigheden zal de komende vijf jaar verzesvoudigen, maar toch heeft de training van deze vaardigheden net als de werving geen stijging gezien. Hierdoor zullen veel bedrijven niet profiteren van EI op de gebieden van tevredenheid onder werknemers, groei van de omzet, lager verloop en reductie van kosten. In een onderzoeksrapport (Emotional intelligence – the essential skillset for the age of AI) van het Capgemini Research Insitute wordt aanbevolen om technologie te combineren met talent zodat relevante vaardigheden ontwikkeld kunnen worden onder werknemers.

Het rapport biedt een aantal relevante resultaten, gebaseerd op wereldwijd onderzoek.
Emotionele intelligente onder werknemers wordt een noodzaak door de snelle groei van automatisering en kunstmatige intelligentie. Veel leidinggevenden (76%) zien de meerwaarde van EI-vaardigheden, zoals empathie en teamwork. Ze vinden dat hun medewerkers deze vaardigheden moeten ontwikkelen. 61% van de leidinggevenden denkt dat EI binnen 5 jaar en onmisbare vaardigheid zal worden. 41% van de werknemers is het hiermee eens. Van de organisaties ziet 83% het belang van medewerkers met emotionele intelligentie voor het succes van het bedrijf.
De bezorgdheid onder medewerkers over hoe relevant hun vaardigheden in de toekomst nog zullen zijn groeit door de focus op automatisering en kunstmatige intelligentie binnen bedrijven. 39% van de werknemers vreest dat hun vaardigheden overbodig zullen worden. Twee jaar geleden was dit percentage nog maar 30%. De millenials (mensen die geboren zijn tussen 1985 en 2000) hebben de grootste zorgen. Het percentage uit deze groep dat zich zorgen maakt is maar liefst 50%, tegenover 40% twee jaar geleden. Zij zullen de grootste impact ervaren van automatisering zoals CV parsing

Reacties