Welk loon vraag ik tijdens een sollicitatiegesprek? ( Vindazo tips )

Onderhandelen over je loon doe je zo


Hoewel je voor jezelf wellicht al uitgemaakt hebt wat je minimaal wil verdienen, is het geen goed idee dit meteen aan je toekomstige werkgever te laten weten. Op die manier laat je ruimte om te onderhandelen en gooi je niet direct al je kaarten op tafel. Heb jij een minimumloon in gedachten dat lager is dan hetgeen je werkgever aan dacht, dan verlies je al voor een groot stuk de kans op dat hoger loon.
Naast je loon kunnen ook andere zaken een belangrijke rol spelen. Wat vind je van een dertiende maand? Gaat je voorkeur eerder uit naar een laptop, gsm of bedrijfswagen? Is een goede verlofregeling een absolute must? Je doet er goed aan ook over deze zaken vooraf al goed na te denken. Deze kunnen voor een stuk een loon compenseren dat iets lager ligt dan wat jij voor ogen had. Voor veel werkgevers zijn deze voordelen makkelijker te realiseren dan een hoger loon en maak je dus meer kans iets extra te verkrijgen.

De valkuilen


Je mag best ambitieus zijn als het over je loon gaat, maar minstens even belangrijk is het om realistisch te zijn. Het stellen van te veel eisen zal je onderhandelingspositie onder druk zetten en kan er zelfs voor zorgen dat er geen akkoord gevonden wordt. Zoek voordien eens op wat het gemiddelde loon is voor iemand met jouw ervaring en kennis en baseer je daarop.
Weinig werkgevers zullen al je eisen inwilligen. Oefen daarom voordien het gesprek zodat je op een constructieve en positieve manier tegenargumenten kan bieden. Wie zelfzeker overkomt en met goede argumenten over de brug komt, maak een grotere kans om toch een deel van de eisen ingewilligd te zien. Is er echt geen ruimte voor de werkgever om aan je voorwaarden tegemoet te komen, reageer hier dan op een positieve manier op en beleg eventueel een nieuwe afspraak. In geen geval mag je je laten verleiden tot het uiten van een negatieve reactie. Wat nu een nee is, kan na een positief gesprek misschien later een ja worden als je het volwassen en correct aanpakt.
Veel succes van onze kant alvast.

Reacties