Doorgaan naar hoofdcontent

5 tips om een job te vinden


Ben je pas afgestudeerd en vind je niet meteen een job die je aanspreekt? Geen paniek, je droomjob komt er nog wel aan. Ondanks dat het voor jongeren vandaag de dag geen gemakkelijke tijd is op de arbeidsmarkt, is er nog geen reden tot paniek. Onderstaand artikel bespreekt 5 tips die je kan toepassen in het vinden naar jouw droomjob.1.    Begin op tijd
In de periodes juni en september worden bedrijven overspoeld met spontane sollicitaties en cv ’s van pas afgestudeerden. Wanneer jij gedurende deze periode ook gaat solliciteren, moet je tussen alle andere sollicitanten eruit springen. Dit is natuurlijk een moeilijke opdracht want naast een goed cv moet je ook een krachtige en sterke motivatiebrief kunnen voorleggen die uitlegt waarom dat bedrijf voor jouw zou moeten kiezen. Maar je kan natuurlijk ook al veel vroeger beginnen te solliciteren waardoor je tevens ook weg blijft uit de pool van studenten die solliciteren in de periode juni – september. Wanneer je een jobaanbieding ziet die je interesseert, wacht dan zeker niet tot de deadline maar onderneem meteen actie. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter! En krijg je bij je eerste sollicitatie de job niet? Niet getreurd, de ervaring die je hebt opgedaan zal je helpen in de toekomst.

2.    Zet zelf de eerste stap
Neem zelf het initiatief en wacht zeker niet dat bedrijven jou een jobaanbieding sturen. Een goed begin is het opstellen van een lijstje van potentiële bedrijven waar je wilt gaan werken. Daarna kan je zelf een motivatiebrief opstellen voor een spontane sollicitatie. Als er op dat moment geen geschikte functie voor jou beschikbaar is, zal het bedrijf je cv opslaan in een soort pool. Wanneer er dan een functie beschikbaar komt die overeenkomt met jou kennis, kan het bedrijf je cv terugvinden in deze pool en je alsnog contacteren. Zet ook juiste zoekwoorden in jouw motivatiebrief want deze wordt dikwijls opgeslagen in het systeem. 

3.    Stel een plan B op
Door de crisis is het vandaag de dag niet gemakkelijk om meteen je droomjob te vinden. Hou er dus rekening mee dat je eerste job niet datgene gaat zijn wat je echt 100% wilt. Blijf ook zoeken naar andere functies, sectoren en dergelijke. Ook moet je rekening houden met je loonsverwachtingen want als je net afgestudeerd bent, kan je geen hoge looneisen stellen. Heb je een ontslagbrief gekregen en moet nu nieuwe stap beginnen, kijk ook vacatures met knelpuntberoepen want daar heb je het meeste kans op success. Misschien heb je iets dichtbij dat toch veel gezocht wordt en daar kan je lang en succesvol werken. 

4.    Overweeg stages of vrijwilligerswerk
Hoe langer je werkloos bent, hoe moeilijker het wordt om aan een baan te geraken. Daarom is het ook belangrijk dat je andere opties overweegt zoals stages en vrijwilligerswerk. Stagiairs worden nog altijd veel aangenomen door bedrijven en het is tegelijk ook een opportuniteit voor jezelf om kennis op te doen. En misschien is een stage de eerste stap naar een vaste job.

5.    Laat je kennen
Gebruik sociale kanalen om je netwerk aan te spreken in je zoektocht naar je job. Het aanmaken van een LinkedIn account is daarvan een goed voorbeeld. Je zou zeker niet de eerste zijn die via vrienden een jobopportuniteit krijgt. Daarnaast bouw je ook op lange termijn een netwerk op want je toekomstgericht kan helpen. Ook het opladen van je cv’s op online jobsites zoals vindazo.be en nieuwejobs.com kunnen je helpen in de zoektocht naar je eerste job.

Het vinden van een eerste job is niet altijd even gemakkelijk. Belangrijk is dat je niet opgeeft en blijft volharden in je zoektocht naar je job. Bovenstaande tips zullen je alvast goed kunnen helpen in deze zoektocht.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Het gevaar van een gameverslaving

Gamen staat gelijk aan drank, drugs, pillen en gokken. Het is niet mijn bedoeling om games te vernietigen, maar ik wil vrienden en kennissen wel bewust maken van hoe serieus en gevaarlijk een onschuldige bezigheid als gamen kan zijn. Volgens Druglijn staat het zelfs gelijk aan een drank-, drugs-, pillen- of gokverslaving. https://www.druglijn.be/drugs-abc/gamen/risicos In sommige gevallen is er daadwerkelijk sprake van een gameverslaving. Tot op heden wordt het nog niet officieel erkend als een psychiatrische stoornis, maar er vindt al wel wetenschappelijk onderzoek plaats. Bij elke verslaving geldt dat op een gegeven moment een bepaalde behoefte onweerstaanbaar wordt. 'Willen gamen' wordt dan ook een kwestie van 'moeten gamen'. Zelf ken ik een aantal mensen die in het verleden kampten met een gameverslaving. Ze zijn er invalide door geraakt. Te lang en te veel gamen kan een eerste stap zijn naar een mogelijke gameverslaving en psychiatrische stoornis als gevolg. W…

Paintings for sale Johan MESSELY and AVEAS

Paintings for sale Johan MESSELY and AVEAS My friend professor living in West Flanders would like to sell a number of paintings. Because he has already reached a very respectful age, he has to say goodbye to certain things. Viewing can in Bruges, sale directly from owner. Especially since I have many connections in international business not only in Belgium, I write description in English so that everyone can read this description. Painter Johan MESSELY and AVEAS Johan (1953) Grew up in the artistic world of father Paul Messely (painter) who was Johan's great example and impulse. After studying engineering and photography, he settled as a photographer in Menen, but eventually chose to turn his hobby into his profession. Johan paints southern-tinted scenes in which the play of light and shadow prevails. The oil paintings are sunny and colorful and radiate optimism and joy of life. He works figuratively with an impressionistic approach. In addition to oil paint, Johan also has…

Personal branding? Wat is dat? Vindazo

Bij personal branding bekijk je jezelf als een merk en ga je je zo ook voorleggen aan anderen, in dit geval aan potentiële werkgevers en recruiters. je gaat peinzen over hoe je jouw sterkste kanten het best kunt laten zien, hoe je jezelf zou verkopen moest je een product zijn. Besef dus goed over hoe je in je leven staat en wat jouw persoonlijke en professionele meerwaarde is. overdrijven? Dat is nergens voor nodig! Wees jezelf, op deze manier ga je het best opvallen!

Het belangrijkste is om ten alle tijden dezelfde verhaal te vertellen, via waar dan ook. Of het nu gaat om je cv of je Linkedin-profiel, jij als merk moet overal dezelfde beeld hebben. Zoals een firma als Vindazo.be op zijn advertenties, website en alle andere sociale media kanalen altijd een gelijke en opvallende toon aanhoudt. Zo moet jij ook jouw beschikbare kanalen afgestemd aanheffen voor zelfpromotie.

Goede tips om uzelf te verkopen
Potentiële werkgevers en recruiters komen door het sollicitatieproces op allerle…