Tevreden personeel en productiviteit

 Uit onderzoek van Saïd Business School, University of Oxford in associatie met het Britse telecombedrijf BT blijkt dat tevreden werknemers 13% productiever zijn dan ontevreden werknemers. Ook komt naar voren dat slecht weer een negatieve invloed heeft op de productiviteit.

Een ander onderzoek, uitgevoerd door Jan-Emmanuel De Neve (Saïd Business School, University of Oxford), Clement Bellet (Erasmus Universiteit Rotterdam) en George Ward (MIT), geeft aan dat callcenter- personeel van Brits telecombedrijf BT 13% winstgevender is, als het zich tevreden voelt. Dit komt niet omdat werknemers meer uren werken, maar ze werken vlotter door meer artikelen te verkopen, meer te bellen per gewerkt uur en ze houden zich gewillig aan het werkrooster.


"Tegenwoordig wordt er veel analyse gedaan naar de verhouding tussen tevredenheid en productiviteit. Aan de hand van een veldtest hebben we voor het eerst een oorzakelijke connectie kunnen aantonen", aldus professor Jan-Emmanuel De Neve.
Een experiment van zes maanden werd uitgevoerd. In dit onderzoek werd sales van BT verzocht om iedere week via e-mail aan de hand van een emoticon op een schaal van vijf aan te duiden hoe tevreden ze waren, gaande van zeer ontevreden tot zeer tevreden. Deze gegevens werden nadien verbonden aan presentie, klantentevredenheid, aantal gewerkte uren en pauzes en hoeveel telefoonoproepen leidden tot verkoop. De onderzoekers verzamelden ook administratieve bedrijfsinformatie over de profielen van het personeel, hun werkrooster en productiviteit.

Om te constateren of er daadwerkelijk een causale samenhang bestaat tussen tevredenheid en productiviteit, zochten de analisten een element dat ook een effect heeft op de tevredenheid, maar niet gemoeid gaat met arbeidsprestatie of het persoonlijk leven. Daarom werd onderzocht wat de invloed is van plaatselijke weersomstandigheden op het tevredenheidsgevoel van het personeel. Naar voren kwam dat er een negatieve verhouding is tussen slechte weersgesteldheid en het tevredenheidsgevoel van werknemers. Of te wel, hoe beroerder het weer, hoe ontevredener het personeel zich voelde en dat leidde weer tot een negatieve uitwerking op de productiviteit.
Wilt u echt productief zijn? Dan kunt u misschien vacatures bekijken op Vindazo. We hebben databank met het beste werkgevers:
hr, technieker, engineer

Reacties