Revisie 'geslaagd sollicitatiegesprek'


Hoe verloopt een geslaagd sollicitatiegesprek?


Solliciteren kan je leren. “Als je goed voorbereid bent, kan je 60% van het gesprek sturen,” zegt Karin De Noyette van VDAB Jobclub Gent.

De voorbereiding

Weet wat er in je motivatiebrief en cv staat. De grote lijnen én de details.
Ken het bedrijf en de functie waar je voor solliciteert.
Ken jezelf. Gebruik de STAR-methode om duidelijke antwoorden over jezelf te geven. Vertel in welke (S)ituatie je welke (T)aak had en welke (A)ctie je uitvoerde om tot een bepaald (R)esultaat te komen.
Oefen op voorhand je lichaamstaal en antwoorden voor op het sollicitatiegesprek met iemand.
Heb een realistisch antwoord op de vraag wat je hoopt te verdienen. Ken het gangbare loon voor de functie en denk na over hoeveel jij jezelf waard vindt.

Wees kritisch voor jezelf. Krijg je zelden een uitnodiging voor een gesprek, kijk dan je motivatiebrief en CV na. Je wordt wel uitgenodigd voor gesprekken maar krijgt geen aanbiedingen? Denk dan na wat er hier beter kan.

Het gesprek

Kies de juiste kledij voor je gesprek door je voor te stellen dat je al werkt bij de werkgever en je vertrekt voor een normale werkdag.
Een sollicitatiegesprek is een verkooppraatje waarbij je jezelf aan de man moet brengen.Verwacht je dus aan en bereid je voor op onder andere vragen als ‘stel jezelf voor’ en wat je zwakke punten zijn. Vertel iets over jezelf door een positieve eigenschap in verband met je werkervaring toe te lichten en bedenk op voorhand zwakke punten van jezelf die geen invloed hebben op de functie.

De opvolging

Schrijf na het gesprek kort je algemene indruk neer, welke vragen je kreeg en de antwoorden die je gaf. Zo blijf je altijd hetzelfde verhaal vertellen in het geval van meerdere gesprekkenrondes bij dezelfde werkgever en bij een niet-selectie kan je achteraf gericht om feedback vragen.

Houd in je achterhoofd dat zelfs met een goede voorbereiding het gemiddeld zo’n vijf à zes gesprekken kost om een job aan de haak te slaan.
Begin elke sollicitatie met een nieuwe voorbereiding. Solliciteren is maatwerk, geen bandwerk.Reacties