Individuele coaching voor ontwikkeling winning mentaliteit

Ik hoor af en toe van kennissen en vrienden dat kinderen wedstrijden moeten winnen om een 'winning mentaliteit' te ontwikkelen. Dit is een zeer filosofisch vraagstuk om over te discussiëren. Wat ik in boeken lees, is dat spelers een 'winning mentaliteit' ontwikkelen door eigen doelen te stellen en te behalen. Net zoals in ieder ander domein.
"Success in life is not for those who run fast, but for those who keep running and always on the move."
"Doe vandaag wat anderen niet willen doen, zodat je morgen dat kan doen wat anderen niet kunnen."
Een wedstrijd en toernooi winnen is gewoon een logisch gevolg van hard werken, kritisch voor jezelf zijn, jezelf voortdurend motiveren en bewust zijn van eigen evaluatie. Eigen doelstelling is bijvoorbeeld 100 keer hooghouden of hooghouden met hele lichaam óf zoveel controles en passes per minuut tegen de muur. Of andere uitdagingen die jijzelf of een trainer voor jou ontwikkelt.

Positieve coaching

Om als ouder je kind beter te zien spelen, gebruik je het best positieve coaching. Je spreekt met je kind een afgesproken tijd af die buiten training én buiten match valt. Gebruik positieve formuleringen. Wat een klein spelertje na de match graag wil horen is: "Leuke match. Wat wil je eten vanavond?"
Dagelijkse concentratie op jouw eigen doelen is belangrijk in het ontwikkelen van een 'winning mentaliteit'. Onze hersenen zijn zo ontwikkeld dat je de meest belangrijke zaken onbewust doet. Dus als we hooghouden, een bal controleren en iedere dag 15 minuten passen, dan wordt het zoals ademen. We doen dat onbewust zonder nadenken.

Luisteren als sleutel

Luister goed naar wat je kind zoal zegt. Tussen zijn uitgesproken woorden zitten namelijk zijn doelstellingen. Als hij altijd spreekt over zijn game console 'Sony Playstation' of dergelijke zaken, dan zullen de beste resultaten ook ergens daar zitten. Naar mijn mening werken alle computer games als alcohol voor volwassenen. Dus 1 uur per week is meer dan genoeg. Beter is 1 uur per maand. Spelletjes die bijdragen aan de ontwikkeling van vaardigheden, blind typen, breinbrekers en creativiteit vallen mee, maar veel games zijn gewoon gebaseerd op emotionele afhankelijkheid.

Groepsdoelstelling

Een match winnen is een groepsdoelstelling die individuele spelers samen opstellen. Om een sterkere ploeg te hebben die in iedere positie goed speelt, zou focus verplaatst moeten worden naar individuele doelstellingen. Vervolgens is een groepsdoelstelling gemakkelijk te halen en wordt het zelfs vanzelfsprekend.

Reacties