Balcontrole versus diamant

Graag wil ik jullie iets duidelijk maken: op onze velden veel talenten rondlopen, ze zijn allemaal diamanten en getalenteerde spelers. Ze zijn namelijk geboren met een talent voor voetbal, dat is zeker. Net zoals bij een diamant, moet talent gepolijst én gecertificeerd worden. Dan pas wordt elke diamant een echte schat. Het polijsten van een diamant is langdurige proces. Het vergt geduld en vertrouwen.

Balcontrole als onderdeel van het polijstproces

Balcontrole is een van de belangrijkste eigenschappen van de voetballer die we het volgende seizoen polijsten. Zoals in alle beroemde voetbalscholen zullen we veel tijd besteden aan de precisie van de controle, pas en dribbel. Want het snelste, het meest effectieve én het mooiste voetbal is namelijk simpel voetbal.
Hier zijn een tweetal oefeningen voor balcontrole die een speler zelf kan uitvoeren:
  • Hooghouden, les van A-Z (video).
  • In de muur spelen met controle binnenkant, buitenkant, in beweging, onder steunbeen en onder de zool (video).

De kracht van herhaling en het onbewuste

Deze twee oefeningen zijn even belangrijk. De ene oefening sluit de andere oefening niet uit en dus moeten beide oefeningen regelmatig zo'n 15 minuten per dag worden uitgevoerd. Het is belangrijk dat een speler dit iedere dag doet, want hersenen denken dan dat het iets levensbelangrijk is. Hierdoor zullen desbetreffende oefeningen onbewust toenemen zodat een speler het zonder nadenken kan uitvoeren. Ademen doe je als mens ook onbewust en deze eigenschap moet daarom ook in het onbewuste geïntegreerd worden van elke speler.
Beide oefeningen zijn even belangrijk, want de eerste oefening leert de speler de bal uit de lucht te halen en de andere oefening leert een speler effectief aan de slag te gaan met het balbezit op de grond. Met deze twee mappen van oefeningen kan iedere voetballer van elke leeftijd zijn controle en pass sterk verbeteren.

Reacties