Cognitieve ontwikkeling in voetbal en voetbaltechniek

Techniek staat op de allereerste plaats in voetbal. Hoe groot het spelinzicht van spelers en hoe sterk de trainer op tactisch vlak ook is, als spelers niet de technische bagage hebben om tactische richtlijnen op het veld uit te voeren, dan sta je als trainer nergens. Johan Cruijff zei ooit: "De tactiek bepaalt waar de bal moet komen, maar het is de techniek die bepaalt of de bal er ook daadwerkelijk komt." De basis is dus de bal zo snel mogelijk onder controle krijgen. Zo heb je iets meer tijd om te kijken.

Simpel voetvallen met uitdagende oefeningen

Voetballen zelf is gemakkelijk, maar simpel voetballen vergt heel wat moeite. Toch is simpel voetbal is het mooiste dat er is. Tactiek is niet leuk om te doen met lage technische vaardigheden en klinkt niet realistisch. Daarom zou ik tot U11 of zelfs U12 totaal niet focussen op dergelijke frustrerende en demotiverende zaken zoals tactiek. Het is namelijk saai werken aan dezelfde vaardigheden, vooral eenvoudige vaardigheden zijn dubbel zo saai.

Voor een trainer is het daarom belangrijk oefeningen te ontwikkelen die hij zelf ook kan mee doen. Zo weet hij wat goed, niet goed, saai en niet is. Spelletjes moeten daarom ook voor de trainer leuk zijn. Bijna regel is dan ook: nooit dezelfde training geven. Oefeningen moeten altijd verschillend zijn, zelfs als je een eenvoudige techniek traint om hetzelfde te oefenen. Dat is de overtuiging van Spaanse voetbalscholen, mede door daadwerkelijke stages van onder meer FC Barcelona, Act2Prevent en TFC2020 hier in België. Ik zie en hoor wat trainers zeggen en doen van een hoger level, zodat ik hiermee steeds meer vertrouwd raak.

Originele oefeningen voor een betere ontwikkeling 

Oefeningen veranderen zorgt voor cognitieve ontwikkeling van kinderen en draagt daarnaast bij aan een betere creativiteit en beslissingsvermogen. Door altijd een soort van challenge toe te voegen wordt techniek minder saai. Bovendien leert de jeugd de juiste techniek met minimaal risico, zonder show, maar wel leuk en effectief voor de overwinning.
Voetbal als rondjes spel Voetbal is eigenlijk een rondjes spel met meerdere rondjes op het veld. Voor vrijlopen heb je techniek nodig. Zie je een speler sprinten, dan is hij te laat vertrokken. Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet, dan ben je óf te vroeg óf te laat. Voor mij is terugspelen op de keeper namelijk geen balbezit.

Als je op balbezit speelt, hoef je niet te verdedigen, want er is maar één bal. De basis is de bal zo snel mogelijk onder controle krijgen zodat je iets meer tijd hebt om te kijken. Als je op balbezit speelt, dan kan de hele ploeg dichter en dichter bij het doel komen. Opeens wordt een vrij ruimte gegeven van waar je kan afwerken of de splits zal zelf in dribbelen.

Kortom: eenvoudige effectieve techniek is alles in jeugdvoetbal en dé basis voor een slimme tactiek voor later.


Reacties