Wat maakt een voetbaltrainer een goede voetbaltrainer?

Een goede trainer bezit de gave om een speler op zo´n manier aan te sturen en te beïnvloeden, dat de speler zichzelf hierdoor op een positieve manier kan en gaat coachen. De speler moet zichzelf bewust zijn (en worden) van het belang van het zelfstandig aanleren en trainen van de juiste technieken. Hiermee legt hij de basis voor zijn kracht en snelheid in de toekomst. Een bewustwording die bij de speler moet ontstaan, is dat zijn succes niet van een (zeer) goede trainer afhangt. Het zelfstandig trainen, zijn eigen doorzettingsvermogen, motivatie en het ontdekken en verbeteren van zijn aandachtspunten, bepalen mede of een speler zich tot een goede (prof-) voetballer ontwikkelt. Als er progressie is op het gebied van techniek, tactiek en mentale groei, zal een goede trainer zijn speler positieve feedback geven, waardoor de speler groeit.

Voetbaltrainers geven echter meer prioriteit aan fysieke ontwikkeling of tactische vaardigheden, in plaats van de technische vaardigheden bij de speler te ontwikkelen. Dit is de meest voorkomende fout die trainers maken. Een andere, veel gemaakte fout is om een doelstelling te bepalen, maar niet de visie erachter toe te lichten, of tools aan te reiken waarmee de speler deze doelstelling kan bereiken. Allereerst dient de speler met gerichte, technische oefeningen sterker te worden. Aanname van de bal, balbehendigheid, controle over de bal, zuiver kunnen schieten en goed inzicht de spelsituatie zijn belangrijker dan fysieke vaardigheden. Deze vaardigheden kunnen altijd, ook als de speler ouder is, worden verbeterd. Eenmaal ingesleten foutieve technische vaardigheden hebben in een later stadium invloed op de fysieke ontwikkeling. Niet alleen de lichamelijke conditie is belangrijk om zich voortdurend over het veld te kunnen bewegen en afstanden te kunnen overbruggen. Ook de manier waarop de speler loopt of rent, moet worden ontwikkeld. Zelfs voor vrijlopen heb je techniek nodig.

Bijvoorbeeld zie sprinten techniek:
https://nl.wikihow.com/Sneller-sprinten

Anderzijds moet de trainer er ook rekening mee houden dat het merendeel van de spelertjes gewoon voor de gezelligheid naar de voetbaltraining komt. Teveel er bovenop zitten zal de spelers frustreren. Een goede voetbaltrainer zal echter precies aanvoelen hoe hij de groep moet aansturen en op hen een leuke, verantwoorde manier motiveren. Waarschijnlijk zullen de voetballertjes de verrichtingen van de trainer met bewondering gadeslaan en de trucjes al snel zelf gaan toepassen.

Of zoals Johan Cruijff het zo mooi wist te zeggen: je gaat het pas zien als je het door hebt

Reacties