Hoe moet je dribbelen? ( Schijnbewegingen oefenen )


Een perfecte dribbel is gewoon de bal vooruit spelen en de verdediger passeren door zo snel als een raket naar het doel toe spelen. Als je een verdediger ziet, moet je versnellen. Alleen op volle snelheid kun je hem passeren. Als je vertraagt en je begint moeilijke vaardigheden met ‘show’ te doen, dan is meer kans op balverlies. Dribbelen is immers meer dan alleen 'show'. Dribbelen is tegenwoordig eerder een manier om spelers voorbij te rennen, de bal te behouden en vervolgens dat ene magische doelpunt te scoren. Toch is het ook een risico. Er rust een grote verantwoordelijkheid, op de schouders van die ene speler. De keus is aan de speler zelf om de goede beslissing te nemen. Je moet keuzes maken of het op dat moment het beste is om te dribbelen, te "passen" of om gewoon voor het schot te gaan. Vooral wanneer het spel echt gesloten is en er weinig beweging in zit, kun je de dribbel wagen. De regel is en blijft echter: ga niet dribbelen als de bal zich op jouw helft van het veld bevindt.


Videofilmpjes van dribbeltechnieken


De meest effectieve dribbeltechniek worden op verschillende manieren uitgelegd in onderstaande video’s. Deze techniek gebruikt iedereen: Ronaldo, Messi, Neymar, Maradona, Zidane... Al deze spelers doen ongeveer hetzelfde. Ze lopen snel en veranderen van richting door met buitenkant van hun voet de bal te bespelen.







Train jezelf zo goed mogelijk om met de bal te rennen. Gewoon lopen en vooruit kijken, dan van links naar rechts met de buitenkant van de voet de bal van richting veranderen. Beweeg de bal terwijl je vooruit kijkt en niet naar de bal zelf. Zorg dat je het voetbalveld en de situatie kunt overzien. Als je bijvoorbeeld aan het oefenen bent om tien spelers te passeren, dan zal het je al snel lukken om er twee of drie te passeren. Als er een speler vrij staat, kun je "passen." Als je zelf dichtbij het doel staat kun je een doelpunt scoren. Ook schijnbewegingen oefenen zijn belangrijk. Maak bijvoorbeeld tien keer schijnbewegingen scharend naar links, dan weer tien scharend naar rechts, dan weer naar links en weer naar rechts, enzovoorts. Oefen ook de "body feint" techniek, tien keer links, rechts, links, enzovoorts.
















Reacties